Kaukių siuvimo istorija, virusas bei skirtingi požiūriai

Visa ko pradžia.

Taip jau atsitiko, kad artėjanti pandemija „Covid – 19“ įtraukė į savo įvykių „sūkurį“ ir mus, EKSĄ. Vietoj mūsų kasmetinės planuojamos kelionės į drabužių parodas, kolekcijų pristatymus vasario pabaigoje Milane,  teko skubiai, vasario 23d. sprukti iš Milano, nuo grėsmingai atsiritančios Koronaviruso bangos. 

Vietoj lininės kolekcijos vystymo įdėjų, teko persiorientuoti,  atsižvelgti į patyrusio, mūsų pastate įsikūrusios vaistinės vedėjo Gintaro raginimus, - „EKSA – darykit ką nors, neturim medicininių kaukių, nėra iš kur gauti, taigi galit kažką sukurti?“

Prasidėjo darbai.

Įsigijome medicininių vienkartinių kaukių ir paprastais, primityviais būdais jas testavome ir lyginome jos oro pralaidumą su įvairiais lininiais audiniais.  Vieni iš pirmųjų užsakovų Vokietijoje, paprašė apsauginių kaukių pavyzdžių, audinio sertifikato, specifikacijų. Taip užsikūrė ne vieno tūkstančio apsauginių kaukių gamyba Lietuvai ir ne tik.

Gaminame dalį apsauginių kaukių Vokietijai pagal Europinį standartą EN 14683:2019, atitinkančias   I tipo apsaugines kaukes, kuriame kone svarbiausias rodiklis – kvėpavimo takų pasipriešinimas – ne didesnis nei 40 Pa/cm². Tai reiškia, kad turi būti pakankamai lengvai respiruojamas (įkvepiamas ir iškvepiamas) oras tam, kad jis visas filtruotųsi per audinį ir žmogus būtų apsaugotas nuo bakterijų, virusų.  Jeigu šis rodiklis viršija 40 Pa/cm² t.y. jeigu audinys per tankus, per daug sluoksnių, oras nesifiltruoja, tuomet žmogui trūksta oro, jis įkvepiamas per plyšius, tuo padidėja rizika įkvėpti užteršto virusais oro. IIR tipo kaukės naudojamos tik medicinos personalui.

Lietuviški ir vokiški požiūriai į virusą. 

Kuo skiriasi vokiškas požiūris nuo lietuviško į šią pandemiją? Vokiečiai nedelsiant vadovavosi paprastu vos dviejų lapų (medicininės veido kaukės – reikalavimai ir tyrimo metodai), standartu EN 14683:2019. Dokumente nurodyti trijų pagrindinių tipų apsauginių veido kaukių parametrai,  kuriomis siekia nedelsiant apsaugoti mases savo piliečių nuo plintančio viruso ir aiškiai atskiria būtinąsias apsaugines kaukes, nuo medicinos personalui skirtų, tiesiogiai bendraujančiam su užkėstaisiais pacientais skirtais respiratoriais, kurie dėvimi tik su apsauginiais akiniais ir atitinkama apranga.

Pas mus, Lietuvoje, labiau vadovaujamasi 40 lapų  „Kvėpavimo organų apsaugos priemonės“ Lietuvos standartu LST EN 149+A1, kuriame dėmesys apsaugos kaukėm (respiratoriams) FFP1, FFP2, FFP3. Mūsų manymų, šis standartas masinio karantino atveju yra per platus, kad visuomenė, kaukių gamintojai nors kiek gilintųsi.

Taigi, kokios to pasekmės? Žmonės, Lietuvoje, nežinodami ieško kuo „saugesnių“ (stereotipiškai įsivaizduoja, kad storesnės, daugiau sluoksnių turinčios būtent tokios ir yra) ir viešai dėvi  FFP2 ar FFP3 respiratorius, kurie turi būti skirti tik medikams. Lietuvos siuvyklos, dauguma, siuva bet kokias apsaugines kaukes, be jokio standarto ar tyrimo, su mintim, kad kuo daugiau audinio  sluoksnių tuo „geresnės“. Rezulatas - medikams trūksta apsauginių kaukių - respiratorių, nes juos „medžioja“ civiliai asmenys.

Testavimas

Smagu, kad Lietuvos energetikos institutas, Šiluminių įrengimų tyrimo ir bandymo laboratorijoje  tyrė visas EKSA pateiktas daugkartines linines kaukes. Kaukės atitinka Europietiško standarto EN 14683:2019 reikalavimus I tipo apsauginei veido kaukei.  Kvėpavimo takų pasipriešinimo rodiklis - ne daugiau 40 Pa/ Kv. Cm. yra artimas vienkartinės medicininės kaukės rodikliui.

Kaukes galite įsigyti čia.

Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lakpritis Gruodis

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Arba Reset password